Lorentz Assistent App
Installeren
De Lorentz Assistent App voor de PSk3 familie omvormers is gratis te downloaden vanuit de Google Play store. Klik op de button hiernaast.
PS. Er is nog geen Apple app beschikbaar
Inhoudsopgave
1. Instellen



Na installatie van Assistent heb je direct je partnernet logingegevens nodig. Hiermee kun je op al je eigen installaties inloggen, en hoeven er geen wachtwoorden te worden gebruikt. Check je naam door op het menu linksboven (drie streepjes).
Ga naar menu Pumps als je naast je pompinstallatie staat. Wil je alleen even rondkijken, klik dan op de PSk3 Demo Pump
Als je samenwerkt met collega’s kun je een bericht sturen via het contactformulier om kostenloos extra gebruikers aan te maken. Standaard geven we de autorisatie om de installatie te beheren, maar het is ook mogelijk om alleen een kijkfunctie te delen.
Doordat we structureel deze methode gebruiken houden we overzicht wie welke installatie bediend. Tot op heden heeft dat ook ontmoedigend gewerkt tegen diefstal. De controller is voor derden niet bruikbaar, tenzij bewust de inloggegevens worden gedeeld.
2. Controleren van meetwaarden

Als je de pomp opent kom je direct in het dashboard waarin alle meetwaarden worden getoond van het pompsysteem. Met Show more of Show Less kun je de lijst inkorten of verlengen.
Op de controller zie je een blauw lampje branden als teken van actieve Bleutooth connectie.
De PSk3 omvormer is een hybride omvormer die ook direct op 380VAC (krachtstroom) is aan te sluiten. Afhankelijk van behoefte en beschikbare hoeveelheid energie wordt netspanning bijgemengd. Zonne-energie heeft voorrang.
Flow measured of calculated; gemeten (of berekende) pompcapaciteit
Irradiation; zonnekracht, afhankelijk van instelling wordt niet gestart of wordt het pompsysteem gestopt.
Pumped water; hoeveelheid verpompt water vandaag
Analog input 1; Actuele meetwaarde van sensor 1
Analog input 2; Actuele meetwaarde van sensor 2
Temperature heatsink; Temperatuur van regelaar.
Motor frequency; Actueel toerental motor
SmartStart battery voltage; Backup batterij om een generator te starten als hybride voedingsbron.
DC hybrid voltage; Spanning vanuit de zonnepanelen. Bij foute bedrading of schade is spanning afwijkend.
Waterlevel; Gemeten niveau
Pressure Sensor; Gemeten druk. Deze waarde wordt ook gebruikt instellen streefpeil bij peilgestuurde drainage of waterinfiltratiesystemen.
Temperature control board; Temperatuur van regelaar, is ontworpen voor omgevingstemp van 50 C, daarboven wordt vermogen gereduceerd.
AC voltage over L1, L2 en L3; Spanning over de fasen, voor fasecontrole
Motor current; Opgenomen stroom

ACTUAL DATA, Hier worden alle actuele waarden weergegeven waarmee het functioneren van de hele installatie in een oogopslag zichtbaar is.
Als de pomp een storing heeft, wordt onder System status de reden weergegeven. Door op het vraagteken te klikken wordt je geholpen om een oplossing te zoeken.
Flow Rate; berekend (of gemeten)
Input Voltage; goede check of panelen volgens verwachting zijn aangesloten.
Motorspeed; Actueel toerental motor, (minimaal 1000, maximaal 3300)
Controller Temp; Temperatuur van de controller, is ontworpen voor omgevingstemp van 50 C, daarboven wordt vermogen gereduceerd.
Irradiation; zonnekracht, afhankelijk van instelling wordt niet gestart of wordt het pompsysteem gestopt.
Waterlevel; Gemeten niveau
Pressure Sensor; Gemeten druk. Deze waarde wordt ook gebruikt instellen streefpeil bij peilgestuurde drainage of waterinfiltratiesystemen.
Letop dat we hier geen ‘bar’, maar ‘meter’ boven putbodem moeten lezen.
3. Analyseren meetdata
In PumpScanner kan de data worden gedownload vanuit de Controller door in het hoofdmenu op downloaden te klikken. Dit kan even duren, afhankelijk van hoeveelheid data en heeft ook te maken met ingestelde opslaginterval.
Met menu STORED DATA kun je de werking van de pomp analyseren.
Voor overzicht klik op Year, Month of Day, en kies of je Running Time, of Output wilt zien. Swipe naar links voor vorige periode.
Als je op Hour klikt, kun je per ingang de meetdata zien. Hier Input 1 (vaak de niveausensor)


4. Instellen constant niveau
Voor het instellen van een constant niveau gebruiken we in menu FEATURE SETTINGS de functie Constant pressure.
Omdat bij peilgestuurde drainage (PD) en ook actieve waterinfiltratiesystemen (AWIS) veel water in een relatief kleine ontvangstput wordt gepompt, gebruiken we de ingebouwde toerenregeling om het peil in deze put op een instelbare hoogte in te stellen. Zo maximaliseren we de geinfiltreerde hoeveelheid water. Op basis van het gemeten niveau wordt wordt de pompcapaciteit teruggebracht door het toerental te verlagen.
Instellen gaat als volgt, Kies Constant pressure en stel de Target pressure in.
Letop dat we hier geen ‘bar’, maar ‘meter’ boven putbodem moeten lezen.
De pomp zal op het minimum toerental (1000 toeren) blijven doorlopen, en als de pompcapaciteit dan nog te hoog is, kun je met Max. pressure threshold ook de pomp laten uitschakelen.
Het voorbeeld hiernaast:
Streefwaarde is 0.90m (Target perssure) boven de putbodem, de sensor ligt op de bodem van de put. De pomp zal in de ochtend zijn best doen om zo snel mogelijk op 0.90m te komen, en zal aftoeren als het streefpeil wordt bereikt. De Ramp speed van 6 is een getal waarmee de snelheid van bijregelen kan worden aanpast. Hoe lager het getal hoe langzamer, hoe hoger het getal hoe sneller/zenuwachtiger)
Als het niveau ondanks de toerenregeling stijgt naar 0,95m boven putbodem, en dat meer dan 10 sec (Overshoot tolerance) wordt gemeten, wordt de pomp gestopt gedurende 15 minuten (Automatic pump restart).
Klik na instellen op SAVE om de instellinge op te slaan.

5. Instellen In- en uitslagpeil

Als de functie Constant Pressure in de praktijk niet goed werkt, kan met een paar klikken de regeling worden omgezet naar het schakelen op inslag en uitslagpeil.
Instellen gaat als volgt, Kies in menu FEATURE SETTINGS, Pressure on/off switch en stel de Pump OFF en Pump ON waarden in. Door op de blauw knoppen te klikken kan de functie worden insteld voor volpompen in plaats van leegpompen.
Letop dat we hier geen ‘bar’, maar ‘meter’ boven putbodem moeten lezen.
De pomp zal op het maximale toerental dat mogelijk is met de hoeveelheid zonne-energie draaien.
Het voorbeeld hiernaast:
Als de pomp het streefpeil heeft bereikt 0.90m (Pump OFF) zal de pomp uitschakelen gedurende 5 minuten (Delay timer) Als het niveau na deze 15 minuten is gezakt tot 0.80 boven de putbodem zal de pomp weer inschakelen.
Schakelt de pomp bij deze instelling te vaak aan en uit, dan kan het toerental/pompcapaciteit worden begrenst. Zie volgende paragraaf.
Klik na instellen op SAVE om de instellinge op te slaan.
6. Pompcapaciteit begrenzen
Als er een behoefte bestaat om de maximum pompcapaciteit te beperken dan kan het maximum toerental eenvoudig worden beperkt in het menu OPERATIONAL SETTINGS
Het voorbeeld hiernaast:
In het voorbeeld is de maximum pompcapaciteit beperkt tot 1550 toeren (Max. motor speed limit). In de ochtend start de pomp met bijv. 1000 toeren, maar zal pomp zal niet sneller draaien dan 1550 toeren.
In deze handleiding hebben we de focus op veelgebruikte functies, maar het staat vrij om alle functies te proberen. Een wel vaak gebruikte functie is de pomp uit te schakelen.
De pomp kan worden uitgeschakeld met Pump OFF. Zo kan de pomp zonder de kast te openen worden uitgeschakeld.
Zeker in combinatie met gebruik van de webportal is deze functie handiger dan de schakelaar op de controller, omdat deze functie ook op afstand is te bedienen. Voor het omzetten van de werkschakelaar op de kast moet deze ook weer fysiek worden omgezet.
